Global

RCEP Ülkeleri Savunma sanayinde de birlikte olabilirler.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (Regional Comprehensive Economic Partnership RCEP) savunma konusunda iş birliği yapa mı?

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması 

Regional Comprehensive Economic Partnership  yada kıa adıyla RCEP, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmalarından biridir ve Asya-Pasifikbölgesinde yer alan toplam 15 ülkeyi kapsamaktadır.
Bu ülkeler şunlardır:

ASEAN Üyesi olup RECEP üyesi olan ülkeler

Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam

ASEAN Dışı RCEP Ülkeleri

  1. Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda

Picture background

RCEP Hakkında Kısa Bilgi

Kurulan RCEP  organizasyonu/antlaşması ile 15 ülke arasında gümrük vergilerini düşürerek ticareti kolaylaştırmayı, yatırım akışlarını artırmayı ve bölgedeki ekonomik ilişkileri derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Anlaşma, 2,2 milyardan fazla insanı kapsamakta ve dünya ekonomisinin %30’undan fazlasını temsil etmektedir.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması-RCEP , esas olarak ticaret ve ekonomik iş birliğine odaklanmaktadır ve anlaşmanın ana çerçevesinde savunma sanayii veya askeri iş birliği gibi konulara yönelik herhangi bir hüküm veya madde bulunmamaktadır. RCEP, ekonomik ve ticari alanlarda iş birliği sağlamak amacıyla yapılandırılmıştır ve güvenlik ya da savunma alanında bir iş birliği platformu olarak işlev görmemektedir.

RCEP Anlaşmasının Odak Alanları

RCEP’in hedefleri şu başlıklarda toplanabilir:

  1. Tarifeler ve Ticaret Engelleri: Gümrük vergilerinin azaltılması veya kaldırılması ile ticaretin serbestleştirilmesi.
  2. Yatırım ve Hizmetler: Üye ülkeler arasında yatırımları teşvik etmek ve hizmet sektörlerinde karşılıklı erişimi artırmak.
  3. Fikri Mülkiyet ve Dijital Ticaret: Fikri mülkiyet haklarının korunması, e-ticaretin kolaylaştırılması.
  4. Eşit Rekabet Koşulları: Ülkeler arasındaki rekabeti adil ve şeffaf bir zemine taşımak.

Gelecek için RCEP ve Savunma İş Birliği İlişkisi mümkün mü?

RCEP üyesi ülkeler arasında savunma sanayi iş birliği anlaşmaları ve iş birlikleri bulunabilse de bunlar RCEP anlaşması çerçevesinde değil, ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı (ADMM), ADMM-Plus gibi savunma ve güvenlik odaklı ayrı platformlar üzerinden yürütülmektedir. Örneğin, ADMM-Plus, ASEAN ülkeleri ile diğer Asya-Pasifik ülkeleri arasında savunma ve güvenlik alanında iş birliği yapmayı hedefleyen bir platformdur ve RCEP üyelerinin çoğu bu yapıya da dahildir.

RCEP ASEAN, CCPT ülkeleri şema gösterimi
RCEP ASEAN, CCPT ülkeleri beraber gösterimi. Bu yapılanmalar Savunma sanayi için katkı sağlayacak mı?

Pasifikteki oluşumlar sadece ASEAN olmayıp, RCEP ve CPTPP işbirliği organizasyonlarını da gözlemlemek gerekli.

Savuma İş birliği hakkında değerlendirme

RCEP’in kuruluş amacı tamamen ekonomik ve ticari bağları güçlendirmeye yönelik olup savunma sanayi iş birliği gibi askeri veya güvenlik odaklı konuları içermemektedir. Dolayısıyla RCEP üyesi ülkeler arasında savunma sanayi alanında bir iş birliği bulunmamaktadır ve bu alan, RCEP anlaşması kapsamında ele alınmamaktadır.

Bu organizasyona organik bağı olmasa da ADMM Plus yapısı aslında potansiyel savunma sanayi iş birliğini içermektedir. Savunma bakanları tarafından oluşturulacak çerçeve planı doğrultusunda ilişkiler yapılandırılabilir zaten var olan ikili askeri ve savunma iş birlikleri ASEAN ülkeleri ve ABD ile tatbikatlar şeklinde de görünür hal almıştır.
Tayvan kaynaklı bir çatışma potansiyeli mevcut olup bölgesel bir savaş ihtimali vardır ve bu nedenle askeri sanayi, savunma sanayi ilişkileri çok değişken ve dinamik olarak değişebilecek potansiyele sahiptir. RCEP bu ilişkilerin yürütülmesi ve yeşermesi için doğru bir platform olabilir.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.