Enerji

İki Yüzeyli Güneş Enerjisi Penceresi: Enerji ve İç Mekan…

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO), iki yüzeyli (bifacial) güneş enerjisi penceresi konseptini geliştirdi.

Güneş enerjisi penceresi konseptini geliştirildi.

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO), iki yüzeyli (bifacial) güneş enerjisi penceresi konseptini geliştirdi. Bu inovatif pencere, temiz enerji üreterek iç mekanlarda aşırı ısınmayı önleyip, termal ve görsel konfor sağlıyor. Pencerenin yapısında iki yüzeyli kristal silikon güneş hücreleri bulunuyor ve entegre jaluzi sistemi, güneş ışınlarını hücrelerin arka yüzeyine yönlendirerek enerji verimliliğini artırıyor.

Jaluzi sistemi üç farklı modda çalışıyor: Tam kapalı olduğunda maksimum enerji üretimi sağlanırken, açık tutulduğunda kısmi enerji artışı elde edilebiliyor. Kullanıcılar, enerji üretimi ve iç mekan konforu arasında otomatik olarak seçim yapabiliyor.

Bu teknoloji, Pilkington adlı cam üreticisinin katkılarıyla geliştirildi ve çeşitli dış mekan testlerinde önemli sonuçlar verdi. Özellikle güneşli günlerde enerji üretimi yüzde 25’e kadar artarken, günlük ortalamada yüzde 13 artış sağlanabiliyor. ZIEZO pencerelerinin enerji yoğunluğu 100 W/m² olarak ölçüldü ve yüzde 40 şeffaflık sunuyor. Güneş enerjisi teknolojilerinin geleceğinde, bu tür çok işlevli çözümler büyük rol oynayacak.

Yenilenebilir enerji teknolojisi gelişiyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıma yönelik ciddi bir eğilim var. Rusya Ukrayna savaşından sonra özellikle Avrupa Rusya ile olan enerji bağımlılığı durumunu yenilenebilir enerji tesislerini devreye sokarak aşmak, gidermek istiyor.

Bu eğilim Asya Pasifikte de görülüyor. Çin yakın zamanda en büyük Rüzgar Enerji Tribününü devreye soktu. Bu konuda ciddi innovatif çalışmalarda devam ediyor.

Şehir merkezlerinde binalardan enerji elde ederek kazanımlar sağlamak şeklinde uygulamaların da arttığını görüyoruz. ABD de bir okulun çatısı güneş enerji panelleri ile kaplanırken Almanya’da binaların üzerine küçük sabit rüzgar santralleri kuruluyor.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.