Deniz Kuvvetleri

USS Ohio, 154 Tomahawk Füzesiyle Pasifik’e Döndü

ABD Donanması'nın en güçlü denizaltılarından USS Ohio, büyük bakım sürecinin ardından Pasifik’e döndü. 154 Tomahawk füzesiyle bölgedeki caydırıcı gücünü artırıyor.

USS Ohio Nükleer Denizaltısı Pasifik’e Döndü: 154 Tomahawk Füzesiyle Gövde Gösterisi

ABD Donanması’nın en güçlü denizaltılarından biri olan USS Ohio (SSGN 726), üç yıl süren büyük bakım sürecinin ardından tekrar Pasifik sularına döndü. 13 Mart 2025 tarihinde ABD Deniz Sistemleri Komutanlığı (Naval Sea Systems Command – NAVSEA) tarafından yapılan açıklamada denizaltının Puget Sound Deniz Tersanesi ve Ara Bakım Tesisi’nde (PSNS & IMF) geçirdiği bakım ve modernizasyon çalışmalarının 24 Şubat 2025’te tamamlandığı belirtildi. Bu süreçte şaft değişimi, torpido tüp modernizasyonu, ana balast tankı onarımları ve üst yapı koruma çalışmaları gerçekleştirilirken malzeme eskimesine yönelik yenilemeler de yapıldı.

USS Ohio’nun yeni operasyon sertifikası alması onu ABD Donanması’nın Hint-Pasifik’teki caydırıcı gücü açısından kritik bir noktaya taşıyor. Bölgedeki denizaltı varlığını artıran ABD, özellikle Çin’in donanma kapasitesini genişletmesine karşı Ohio sınıfı denizaltıları stratejik olarak kullanıyor. ABD’nin bu adımına karşılık olarak Çin, Jin sınıfı balistik füze denizaltılarını ve Shang sınıfı saldırı denizaltılarını faaliyete geçirirken Pakistan ise Çin’in 039A modeline dayanan Hangor sınıfı denizaltılarını envanterine katmaya başladı.

USS Ohio: SSBN’den SSGN’ye Dönüşüm

USS Ohio, 1981 yılında balistik füze denizaltısı (SSBN) olarak hizmete giren ilk Ohio sınıfı denizaltıydı. İlk olarak 24 adet Trident C4 kıtalararası balistik füzesiyle donatılan denizaltı, Soğuk Savaş boyunca ABD’nin nükleer caydırıcılığının temel taşlarından biri oldu ve yaklaşık 70 gün süren devriye görevleriyle stratejik operasyonlarını yürüttü.

Ancak 1994 Nükleer Duruş İncelemesi sonrası ABD Donanması, Ohio sınıfının dört üyesini balistik füze kapasitesinden çıkararak güdümlü füze denizaltısına (SSGN) dönüştürme kararı aldı. USS Ohio’nun 2002’de başlayan dönüşüm süreci üç yıl sürdü ve 2006’da aktif göreve döndü.

USS Ohio, 154 Tomahawk Füzesiyle Pasifik’e Döndü
USS Ohio ilk olarak 1981 yılında bir balistik füze denizaltısı (SSBN) olarak görevlendirilmiş ve 24 adet Trident C4 denizaltıdan fırlatılan balistik füze taşıyan ilk ABD Donanma denizaltısı olmuştur. (Resim kaynağı: Commander, Submarine Group 9)

Dönüşüm kapsamında:

  • Trident fırlatma sistemleri kaldırılarak yerine 22 füze tüpü monte edildi.
  • Bu tüplerin her biri 7 adet Tomahawk seyir füzesi taşıyacak şekilde yeniden tasarlandı.
  • Toplam 154 adet Tomahawk kapasitesine ulaşan USS Ohio, bir uçak gemisi grubunun ateş gücüne denk bir vuruş kabiliyeti kazandı.
  • İki füze tüpü, özel kuvvetler için çıkış odaları olarak modifiye edildi.
  • Özel operasyon birliklerinin gizli sızmalarını sağlayan sistemler ve gelişmiş haberleşme ekipmanları eklendi.

Hint-Pasifik’teki Caydırıcı Güç

ABD’nin Hint-Pasifik’teki denizaltı konuşlanması, özellikle Çin’in bölgedeki genişleme politikalarına bir yanıt niteliğinde. USS Ohio gibi SSGN’ler, büyük miktarda Tomahawk füzesi taşıyabildikleri için ilk saldırı dalgasında kritik hedefleri yok edebilme kapasitesine sahip. ABD Donanması, bu avantajı kullanarak bölgede sürekli bir caydırıcı kuvvet bulundurmayı amaçlıyor.

Buna ek olarak bölgedeki diğer ülkeler de denizaltı filolarını modernize ediyor:

  • Avustralya, AUKUS ortaklığı kapsamında SSN-AUKUS sınıfı nükleer denizaltılar geliştiriyor.
  • Singapur, Alman yapımı Invincible sınıfı (Type 218SG) denizaltılarını devreye aldı.
  • Hindistan, Fransız tasarımı Kalvari sınıfı denizaltılarıyla donanmasını güçlendiriyor.
  • Çin, Jin sınıfı nükleer balistik füze denizaltıları ve Shang sınıfı saldırı denizaltılarıyla donanmasını genişletiyor.

USS Ohio’nun Geleceği

USS Ohio şu anda Hint-Pasifik operasyonları için aktif göreve dönse de geleceği belirsiz. ABD Donanması’nın 30 yıllık gemi inşa planına göre USS Ohio ve USS Florida’nın 2026’da, USS Michigan ve USS Georgia’nın ise 2028’de hizmet dışına çıkarılması planlanıyor.

Bu ABD Donanması’nın denizaltı tabanlı seyir füzesi kapasitesinin büyük ölçüde azalmasına neden olacak. Şu an Tomahawk füzelerinin neredeyse yarısını bu dört Ohio sınıfı SSGN taşıyor.

Bu açığı kapatmak amacıyla, ABD Donanması:

  • Virginia sınıfı saldırı denizaltılarının yeni Block V versiyonlarını Virginia Payload Module (VPM) ile donatıyor.
  • VPM, dört büyük çaplı dikey fırlatma tüpü içeriyor ve her bir Virginia denizaltısının 28 Tomahawk taşımasını sağlıyor.
  • Ayrıca yeni Columbia sınıfı SSBN’ler geliştirilerek, balistik füze taşıyan denizaltılar modernize edilecek.

Ohio Sınıfı: Soğuk Savaş’tan Günümüze Bir Güç Gösterisi

Ohio sınıfı denizaltılar, ABD Donanması tarihindeki en büyük ve en güçlü denizaltılar olarak biliniyor. 170 metre uzunluğa ve 18,750 ton su altı deplasmanına sahip olan bu devasa denizaltılar, 37 km/s (20 knot) hıza ulaşabiliyor.

Silah sistemleri açısından:

  • Balistik füze konfigürasyonunda her biri 24 Trident II D5 füzesi taşıyabilirken,
  • Güdümlü füze denizaltısı (SSGN) konfigürasyonunda 154 Tomahawk füzesi kapasitesine sahipler.
  • Ek olarak 533 mm’lik 4 torpido tüpü ile Mk-48 ağır torpidolarını kullanabiliyorlar.

USS Ohio’nun Hint-Pasifik’e dönüşü, bölgedeki deniz kuvvetleri dengesi açısından önemli bir gelişme. Çin’in hızla büyüyen donanması karşısında ABD Donanması’nın stratejik hamlelerinden biri olan bu konuşlanma bölgedeki rekabetin daha da yoğunlaşacağını gösteriyor.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.

Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.