TÜRKİYE UYDU ÜRETİMİNE GEÇİYOR
Türkiye, yakın dünya yörüngesinde (LEO) faaliyet gösterecek uydu projeleri için "Uydu Teknolojileri Geliştirme Destek Çağrısı" başlattı.
Türkiye’nin Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanındaki Hedefleri: Yeni Projeler ve Yenilikçi Çözümler
Uydu ve uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, küresel markalar oluşturmayı ve yenilikçi haberleşme çözümleri sunmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, yakın dünya yörüngesinde (LEO) görev yapacak uydu projeleri için harekete geçen Türkiye, sektördeki rekabetçiliğini artırmak ve dünya çapında teknolojik yenilikleri yakalamak ve mümkünse öncülük etmek istiyor.
Milli Teknoloji Hamlesi ve Uzay Projeleri
Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde teknoloji, uzay ve uydu alanlarında önemli adımlar atan Türkiye, 2024 yılında insanlı ilk uzay misyonu ve Türksat 6A uydusunun fırlatılmasını gerçekleştirdi. Bu projeler, Türkiye’nin uzay alanındaki yeteneklerini ve küresel rolünü pekiştirmede büyük bir adım olmuştur. Gelecek yıllarda Türkiye, uzay vatandaki sınırlarını daha da genişletmeyi hedefliyor. Günümüzde artık savunma uzaydan başlıyor ve denizlerin altına derinliklerine kadar uaanıyor.
Uydu Teknolojileri Geliştirme Destek Çağrısı
Türkiye, yakın dünya yörüngesinde (LEO) faaliyet gösterecek uydu projeleri için “Uydu Teknolojileri Geliştirme Destek Çağrısı” başlattı. Bu çağrı ile her projeye 75 milyon liraya kadar hibe sağlanacak. Uzay teknolojilerinin, ekonomik kalkınmayı hızlandırmanın yanı sıra özellikle kırsal ve erişimi zor bölgelerde internet erişimini artırarak ekonomik fırsatlar sunduğu vurgulanıyor.
Uydu Teknolojilerinin Stratejik Önemi
Yer gözlem uyduları, hem sivil hem de askeri alanda stratejik öneme sahip olup, afet gözleminden yeryüzü değişimlerine kadar geniş bir yelpazede katma değerli bilgiler üretebiliyor. Türkiye’nin bu alandaki yatırımları, kendi uydu sistemlerini geliştirerek, uluslararası işbirliği olanaklarını genişletmeye ve uydu haberleşme tabanlı uygulamaları artırmaya yöneliktir.
Türkiye Uzay Programı Başlatıldı ve devam ediyor
Türkiye uzay konusunda modern teknoloji ve ülkelerin sahip olduğu yetenekleri yakalamak ve kendi içinde özümsemek için uzay programını başlattı. Cumhur Başkanı Sayın Tayyip ERDOĞAN tarafından başlatılan süreç halen devam etmekte olup lokomotif bir sanayi kolu olarak ülkede teknolojik atılımlar yapacaktır.
Türkiye’nin Uzay Alanındaki Hedefleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uydu Teknolojileri Geliştirme Çağrısı ile yakın yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz.” diyerek, bu projelerin Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki hedeflerine ulaşmasını sağlayacak önemli bir adım olduğunu belirtti.
Türkiye uzay stratejisi, Jeopolitik mi? Astropolitik mi?
Astropolitik ise, uzay alanında devletlerin ve diğer aktörlerin güç ilişkilerini ve stratejilerini inceleyen bir alandır. Yani Astropolitik, uzay teknolojileri, uydular, uzay istasyonları ve uzay keşfi gibi konulara odaklanır. Uzayın keşfi ve kullanımında devletler arası rekabet, uluslararası işbirlikleri ve uzayın militarizasyonu gibi konular, astropolitik analizlerin merkezinde yer alır.
Tanımdan anlaşılacağı üzere Astropolitik bir düzleme doğru Türkiye ivmelenerek yol almaktadır. Bu açıdan gelecek öngörüsü yapmak zorunda kalırsak uzay yeni hareket ve gelecekte yeni harekat alanımız olarak karşımıza çıkmaktadır.