Enerji

Sentetik yakıt ile savaşa girebilecek miyiz?

Sentetik yakıt hem doğa koruma hem harekatın sürdürülebilirliği hem de bağımsız operasyon için gerekli bir yetenek olacak gibi görünüyor...

İngiltere ve ABD’nin sentetik gazyağı kullanarak insansız hava araçlarını çalıştırmaya yönelik ortak çabaları sonuç vermeye başladı, 20 dakikalık bir test aracı uçuşuyla bir adım öteye geçildi.

İngiliz şirketi C3 Biotechnologies, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ABD Donanması’nın desteğiyle, geliştirilen motoru test etmek ve güneybatı İngiltere’deki bir havaalanından başarılı bir uçuş gerçekleştirmek için laboratuv ortamında 15 litre sentetik yakıt üretti.

İngiltere’de Project Vermeer olarak bilinen programın bir sonraki aşamasında, Manchester Üniversitesi’nden ayrılan C3 Biotechnologies adlı şirket, üretim sürecini iyileştirecek ve büyük bir destekleyici altyapıya ihtiyaç duymadan yakıt üretebilen, konuşlandırılabilir üretim tesisleri geliştirecek.

Savunma Bakanlığı’na göre, bu iş için ilk Aralık 2021’deki testte Callen-Lenz tasarımı Fregata uzaktan kumandalı araç kullanıldı.

ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Şefi Tümamiral Lorin C. Selby, bu girişimi “heyecan verici ve oyunun kurallarını değiştiren” olarak nitelendirdi.

Selby, “ABD Donanması operasyonel zorluklara yönelik yenilikçi çözümler bulmaya kararlıdır ve bu sentetik yakıtı büyük altyapı gereksinimleri olmadan üretebilme yeteneği, konuşlandırılmış kuvvetler için çığır açıcı olacaktır” dedi.

C3 Biotechnologies sentetik gazyağı, kimyasal ve ısı kullanılarak tarımsal ve endüstriyel atıkların bakterilerle karıştırılmasıyla fosil yakıt içermeyen bir havacılık yakıtı elde edilmesiyle üretiliyor.

RAF, yaptığı açıklamada sürdürülebilir yakıt sürecinin, onu dünya çapındaki konuşlandırmalar için cazip bir seçenek haline getirdiğini söyledi.

RAF Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Hava Mareşali Yardımcısı Lincoln Taylor, çalışmanın lojistik darboğazlarını giderebileceğini ve çevresel sorunları çözebileceğini düşünüyor.

“RAF’ın, çevreye verdiğimiz zararı en aza indirirken kendi dayanıklılığımızı ve operasyonel kabiliyetimizi korumak için teknolojinin ön saflarında olduğumuzdan emin olması gerekiyor,” dedi. “Yakıt kıtlığı ve maliyeti, operasyonlarımız üzerindeki etkisini giderek artıracaktır ve uçaklarımız için sentetik yakıtlar bu duruma olası bir çözümdür.”

Bu drone uçuşu, RAF’ın aylar içinde gerçekleştirdiği ikinci sentetik yakıt test başarısı oldu; ancak kullanılan iki üretim süreci tamamen farklı.

Savunma Bakanlığı, geçen kasım ayında Ikarus C42 tipi mikro hafif uçağın sentetik benzinle çalışan kısa bir uçuşu tamamladığını duyurmuştu.

Defencenews haberine göre, Ancak o zamanlar, RAF, sudan hidrojen ve atmosferdeki karbondioksitten karbon çıkarılarak üretilen, İngiliz şirketi Zero Petroleum tarafından geliştirilen sentetik bir yakıt kullanıyordu. Rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji kullanılarak, bunlar sentetik yakıtı oluşturmak için birleştirilir.

2022 yılında yapılan bu test günümüzde daha da önem kazanmaktadır. Enerji arzında sıkıntı yaşanabileceği öngörüsünden hareketle farklı çözümlere yatırımlar yapılarak enerji tedariki ve enerji arzı yönetilebilir risk seviyesinde kalmalıdır. II’nci dünya savaşında ki Alman ordu tecrübesi hafızalarımızda tazelenmelidir.


Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.