Filipinler Müttefikleri ile Deniz Tatbikatı Başlattı
Filipinler, ABD ve dört müttefik ülke, artan Çin gerilimiyle birlikte, Luzon adası açıklarında ortak deniz tatbikatlarına başladı.
Filipinler, Bölgesel Gerilim Ortasında Müttefikleriyle Donanma Tatbikatlarına Başladı
Subic, Filipinler (Reuters) – Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri ve dört müttefik ülke, Çin ile artan gerilimler ortasında, Filipinler’in kuzey Luzon adası açıklarında ortak donanma tatbikatlarına başladı. “Sama Sama“ olarak adlandırılan tatbikat, “Birliktelik” anlamına geliyor ve bu yıl Avustralya, Kanada, Fransa, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Filipinler’den yaklaşık bin denizci ve personelin katılımıyla gerçekleşiyor. Tatbikatlar, yoğun anti-denizaltı, anti-yüzey ve anti-hava harp eğitimlerine odaklanıyor.
ABD Deniz Kuvvetleri Tümamiral Todd Cimicata, Manila’nın batısındaki Subic Limanı’nda yaptığı açıklamada, kilit müttefiklerle iş birliği yapmanın caydırıcı bir etki yarattığını, ancak tatbikatların herhangi bir ülkeyi hedef almadığını belirtti. Cimicata, “Bu tatbikatların amacı kimseyi rahatsız etmek değil, ortak çalışma yeteneğimizi geliştirmeye yönelik” dedi. “Kuralları takip etmeyenler var, bu yüzden standartları belirlemek için anlaşmalıyız.”
İşte Tatbikat Detayları
Dokuz gün sürecek tatbikatlar kapsamında ABD Donanması’na ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Howard, Kanada’nın Halifax sınıfı fırkateyni HMCS Vancouver ve bir CH-148 Cyclone helikopteri yer alırken, Japonya’nın Shin Maywa US-2 amfibi uçağı ve Kawasaki P-1 deniz devriye uçağı da tatbikatta görev alıyor. Filipinler’den savaş gemileri de tatbikata katılıyor.
Tatbikatlar, Çin ordusunun Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bir bölgede hava ve deniz manevraları yaptığını açıklamasından bir hafta sonra gerçekleşiyor. Bu bölge, bölgesel gerilimin önemli bir noktası olarak öne çıkıyor. Cimicata, tatbikatların aylar öncesinden planlandığını belirtti.
Çin, Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ederken, bu iddialar Brunei, Malezya, Filipinler ve Vietnam’ın haklarıyla örtüşüyor. Bu durum, Çin’in komşularını ve bölgede güvenlik iş birliğini artıran Amerika Birleşik Devletleri’ni rahatsız ediyor.
Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonya, Filipinler ve ilk kez Yeni Zelanda ile birlikte Manila’nın münhasır ekonomik bölgesinde ortak deniz tatbikatları gerçekleştirdi. Bu tatbikatların amacı, orduların birlikte çalışma yeteneklerini artırmak.
Washington’ın Güneydoğu Asya Deniz Kuvvetleri Dönüşümlü Gücü (MRF-SEA), bu yıl ve önümüzdeki yıl Malezya, Brunei ve Endonezya’daki görevler de dahil olmak üzere en az sekiz tatbikata katılacak. Gücün komutanı Albay Stuart Glenn, “Bu, şimdiye kadar sahip olduğumuz en güçlü birlik ve MRF-SEA’nin kuruluşundan bu yana en çok tatbikatın yapıldığı dönem” dedi.