Çin uçak gemisini aktif kullanıyor Filipinlerde tatbikatta
ÇİN son yıllarda envanterine aldığı Sovyet Rusya dönemi uçak gemisini aktif olarak kullanabiliyor
Çin ile Filipinler arasında gerginlik nedeni tatbikat
Anadolu Ajansının haberine göre Çin Filipinler doğusunda Liaoning uçak gemisi ve görev grubu ile tatbikat yaptı. Çin ile gerginlik yaşandığı bir zamana denk gelen tatbikat nedeniyle bölge tekrar ısındı. Çin Sovyet Rusya döneminden kalan uçak gemisini satın alarak modernize etti ve aktif olarak kullanmaya başladığı gözlemleniyor.
Çin savaş görev grubu Japonya tarafından da gözlemlendi
Japonya Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, 18 Eylül’de Tayvan’ın doğusundaki Yonaguni ve Iriomote adalarının arasından geçerken Japonya’nın “bitişik bölgesi” olan sularda seyreden uçak gemisinin, 4 muhrip ve bir hızlı destek gemisinden oluşan harp filosuyla bölgede faaliyet yürüttüğü belirtildi.
Filipinler ile ABD arasında Güvenlik antlaşması var
ABD ile Filipinler’in 1951 tarihli Karşılıklı Savunma Anlaşması, taraflardan birine yönelik saldırıya diğerinin karşılık vermesini gerektireceğinden Filipinler ile Çin arasındaki gerilim, ABD’nin de dahil olacağı çatışmaya dönüşme riski taşıyor.
Açıklamada, 20-21 Eylül’de Japonya’nın en güney noktası Okinotorishima Adası’nın yakınından geçen uçak gemisinin, 1 Ekim’e kadar Filipin Denizi’nde kaldıktan sonra Filipinler’in Mindanao Adası açıklarından güneydeki Celebes Denizi’nde hareket ettiği bilgisi verildi.
Tatbikat kapsamında 20-26 Eylül’de gemilerden 410 uçuş gerçekleştirildiği, 27 Eylül ile 1 Ekim arasında savaş uçakları ve helikopterlerin 220 iniş ve kalkış yaptığının gözlendiği kaydedildi.
Liaoning’in bölgedeki manevraları, ABD deniz piyadelerinin Filipinler ile ortak askeri tatbikata hazırlandığı dönemde yapması dikkati çekti. ABD deniz piyadelerinin Güneydoğu Asya Dönüşümlü Kuvveti, Filipinler ordusunun “Sama Sama 2024” ve “Kamadang 8” tatbikatlarına katılmak üzere Filipinler’e gitmişti.
Çin ile Filipinler arasında son dönemde Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bölgelerde gemilerin çarpışmasına varan sürtüşmeler yaşanıyor. 17 Haziran’da Filipinler’e ait ikmal gemisiyle Çin’e ait gemi, Güney Çin Denizi’nde ihtilaflı bölgede çarpışmıştı.
Çin bölgede ne istiyor
Çin, Filipinler, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Brunei’nin hak iddia ettiği kısımlar da dahil olmak üzere, yıllık 3 trilyon ABD dolarından fazla gemi ticaretinin gerçekleştiği Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor.
2016 yılında Lahey’deki ICC Milletlerarası Tahkim Divanı, Çin’in iddialarının hiçbir yasal dayanağı olmadığını açıklamış ve ardından Pekin bu kararı reddetmişti.
Çin ile ABD arasında Filipinler kaynaklı çatışma potansiyeli devam ediyor. ABD bölgede Güney Kore ve Japonya ile de tatbikatlar yapmaya devam ediyor.