GlobalSavaş

Çin ile A.B.D çatışmasında nükleer silah kullanımı mümkün mü?

Çin ile A.B.D çatışmasında nükleer silah kullanımı mümkün mü?

ABD Başkanı Biden’ın Çin, Rusya ve Kuzey Kore’yle nükleer savaşa karşı strateji planı ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, ABD’nin Çin, Rusya ve Kuzey Kore ile olası bir “koordineli nükleer çatışmaya girmesine” karşı hazırlanan son derece gizli bir strateji planını geçtiğimiz Mart ayında onayladığı ortaya çıktı.

New York Times’da Salı günü David E. Singer imzasıyla yayınlanan habere göre Biden’ın imzaladığı strateji planı kapsamında ABD’nin nükleer caydırıcılık stratejisi ilk kez Çin’in nükleer cephaneliğindeki hızlı genişlemeye odaklanacak şekilde yeniden tanımlandı.

Singer haberde, “Bu değişiklik, Pentagon’un Çin’in nükleer stoklarının önümüzdeki on yılda ABD ve Rusya’nın nükleer stoklarının büyüklüğü ve çeşitliliğiyle rekabet edeceğine inanmasıyla gerçekleşti” ifadesini kullandı.

Euronews Haberde ayrıca, “Yaklaşık dört yılda bir güncellenen belge o kadar gizli ki, elektronik kopyası yok, yalnızca birkaç ulusal güvenlik görevlisine ve Pentagon komutanına dağıtılan az sayıda basılı kopya var” ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıl Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan bir raporda, Çin’in 10 yıl sonra ABD ve Rusya’yı nükleer silah kapasitesi açısından yakalayacağı belirtilmişti.

Çin ile ABD arasında savunma sanayi rekabeti de devam etmekte ve ABD nin aleyhine gelişmektedir.

Aynı raporda, Kuzey Kore’nin nükleer silah başlığı sayısını artırmasının da” endişe verici olduğu” uyarısı yapılmış, Ukrayna’daki Rus işgaliyle birlikte nükleer silah tehdidinin ciddi bir şekilde arttığına da dikkat çekilmişti.

Bu konu hakkında güzel bir makaleye bu linkten ulaşabilirsiniz. Çin nükleer kapasitesini arttırarak Amerika’yı pasifik bölgesinde dengelemek istiyor. Bu durumda da bölge için nükleer riskin arttığını söylemek çok yanlış olamaz.

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.