Teknoloji

Türkiye Mikro Uydu Fırlatma sistemi MUFS projesi nedir?

100 kilogram ve altındaki mikro uyduların en az 400 kilometre irtifadaki Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirilmesi hedeflenmektedir.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS)

Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak amacıyla geliştirilen bir projedir. Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında 2018 yılında imzalanan bu proje kapsamında, 100 kilogram ve altındaki mikro uyduların en az 400 kilometre irtifadaki Alçak Dünya Yörüngesi’ne yerleştirilmesi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında, uzay teknolojilerinin denenmesi amacıyla geliştirilen dört sonda roketinin denemeleri 29 Ekim 2020’de başarıyla tamamlanmıştır. Bu denemeler sırasında, itki vektör kontrolüne sahip katı ve sıvı yakıtlı roket motorları, uzayda çoklu ateşleme, hassas yönelim kontrolü ve milli sensörlerle ataletsel hassas navigasyon gibi kritik teknolojiler test edilmiştir.

Roketsan Sonda Roketi 0.1 Sıvı Yakıtlı Roket Motorlu

Ayrıca, söz konusu denemeler sırasında, Yıldız İzler ve Radyasyon Ölçer gibi bilimsel yükler, sonda roketlerinin faydalı yükü olarak uzay ortamına taşınmış, uzay tarihçesi kazandırılmış ve bilimsel veriler toplanmıştır.

DELTAV Hibrit yakıt geliştiriyor

Uzay faaliyetlerinde hibrit yakıt geliştirmek amacıyla kurulan DELTAV da Ay projesi kapsamında araştırma geliştirme yapan firmalarımızdan birisidir. Bu gayretlerin hepsi uzayda gerekli olan teknolojiyi geliştirmek ve ihtiyaç olduğunda kullanmak için yetenekleri kazanmaktır. Uzay yeni ilgi alanımız olmaktadır.

Türkiye uzay programını geliştirerek sürdürmeye çalışıyor. Atmosfer içinde savaşı kazanmak istiyorsanız atmosferin dışında nelerin olup bittiğini de bilmeniz gerekiyor o zaman uzaya erişim sağlamak zorundasınız demektir.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.