Savaş

NATO toprakları üzerinden RUS İHA/SİHA sı geçiyor mu?

NATO, Rusya tarafından Kullanılan ŞAHİD adlı SİHA/İHA sistemlerini önleyebiliyor mu?

NATO toprakları kat ediliyor

NATO neden Rus Şahid iha sistemlerini kendi toprakları üzerinde düşürmediğini açıkladı. Rusya Ukrayna’ya yaptığı İnsansız Hava Araçları ile yaptığı saldırılarda Polonya ve Romanya hava sahasını kullanıyor. Bu iş nerdeyse rutin hal aldı. Benzer şekilde 7 Eylül de Letonya topraklarında, Rezekne şehri yakınlarında bir adet şahid ihası düşünce Polonya ve  ve Romanya’ya Letonya da katılmış oldu.

Gerginlik tırmandırılmak istenmiyor

NATO muhtemel çatışmayı tırmandırmamak için NATO topraklarını kat eden muhtemel füze ve İHA lar için resmi bir karar almadı. Letonya Savunma Bakanı olayın “açık askeri tırmanış” olarak görülemeyeceğini ve Letonya topraklarının bu İHA lar tarafından tehdit edilmediğini açıkladı.

Aşağıda 2024 kışında Ukrayna topraklarında düşürülen Şahit-13  İHA’sı görülüyor.

Açıklayıcı fotoğraf: Ukrayna'da düşürülen bir Şahed-136 İHA'sı, kış 2024 / Defense Express / NATO, Rus Şahed İHA'larını Neden Kendi Toprakları Üzerinde Düşürmediğini Açıklıyor

ABD li general hata olarak tanımlıyor

Geçtiğimiz günlerde, ABD Hava Kuvvetleri Avrupa ve NATO Müttefik Hava Komutanlığı Komutanı General James Hecker, yaşanan olayları “aceleyle eğitilmiş isteksiz” personelin yaptığı hatalı işler olarak değerlendirdi.

Amerikalı general açıklamalarına devamla; “Askeri operasyonlarda şartlandırılmamış ve eğitilmemiş insanları sokaktan alırsanız, yanlış hesaplama, hata yapma riski artar. Ve bence bunu Romanya, Polonya ve Letonya’da gördüğümüz birçok saldırıda gördük,” şeklinde devam etti

Entegre hava savunmasına  ihtiyaç var

Çözüm olarak müttefik ülkeler arasında dah iyi bir entegrasyon sağlanması ön görülüyor. Yakın gelecekte konuya ilgili ülkeler ve NATO kalıcı bir çözüm bulamayacak gibi görünüyor. RUs ihaları NATO topraklarında casusuluk yada keşif için uzun zamandır uçuyorlar. En son örnek olay Ağustos 2024’te, Almanya’nın Schleswig-Holstein kentindeki bir endüstriyel alan üzerinde , hizmet dışı bırakılmış bir nükleer santralin ve diğer kritik altyapıların yakınında uçan bir Rus Orlan-10 keşif İHA’sının görülmesidir.

Amerikalı general Ukrayna’nın akustik çözümlerine dikkat çekti

Ukrayna’nın deneyiminin bir model olarak işaret etti. Özellikle akustik tespit yöntemlerinin önemini vurguladı. Hecker, Ukrayna’nın geliştirdiği, akustik imzalarını yakalayıp gerçek zamanlı verileri Ukraynalı askeri komutanların tabletlerine göndererek düşman insansız hava araçlarını tespit eden, daha hızlı ve daha etkili müdahale imkânı sağlayan yaklaşık 9 bin 500 sensörden oluşan Sky Fortress adlı ağdan bahsetti.

Ukrayna Rusya çatışma alanı İHA ve Füze savaşlarına döndü

Mini drondan başlayıp Hipersonik füzelere kadar kullanılan silah sistemleri artık saha da görülüyor. artan drone kullanımı savunma ve saldırı amaçlı olarak dron kullanımını arttırıyor.

Artan füze tehdidi yanında ucuz ve etkili çözüm olan dron tehdidine karşı etkili önlem arayışları devam ediyor.  Ukrayna tarafından üretilen savunma tedbirleri dikkat çekiyor.

Lazer ile vurma, diğer iha dron ile çarpma elektronik karıştırma yapma gibi çözümler sahada görülüyor.  9 bin 500 sensörden oluşan Sky Fortress akustik çözüm ise en dikkat çekici olandır.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.