Uzay Kuvvetleri

İngiltere, Juno uydusu ile ISR yeteneklerini artırıyor

İngiltere, 2027’de fırlatılacak Juno uydusu ile istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) kapasitesini geliştirecek.

İngiltere, 40 milyon sterlinlik (yaklaşık 43,60 milyon dolar) bütçeli Juno uydu projesi ile uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) kapasitesini artırmaya hazırlanıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı (MOD), gelişmiş görüntüleme sensörleriyle donatılacak olan Juno uydusunun 2027 yılında fırlatılması hedefiyle Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) ile bir anlaşma yaptı. Bu uydu, gündüz saatlerinde Dünya yüzeyini görüntüleyerek, İngiltere’nin ISR kabiliyetlerine katkıda bulunacak.

Juno projesinin destekleyeceği en önemli alanlardan biri, İngiltere’nin uzay sektöründeki büyümeyi hızlandırmak. Yaklaşık 200 kalifiye personelin istihdamını sağlayacak bu proje, İngiltere ekonomisine de ivme kazandıracak. Sözleşme, rekabetçi bir tedarik süreci sonunda imzalandı. Juno, İngiltere Uzay Komutanlığı’nın ilk uydusu olan Tyche ile birlikte, 2031’e kadar uzaya gönderilecek uydu takımyıldızının ilk adımlarını oluşturuyor. Bu takımyıldızı, hem askeri operasyonlarda ISR kapasitesini güçlendirecek hem de doğal afetlerin izlenmesi, haritalama, çevresel gözlem ve iklim değişikliği gibi konularda katkı sağlayacak.

İngiltere Uzay Komutanlığı’ndan Hava Mareşali Sir Rich Knighton, “Yörüngedeki bu Dünya Gözlem uydularıyla, İngiltere’nin tüm alanlardaki operasyon kabiliyeti artacak ve müttefiklerimize güvenilir uzay tabanlı istihbarat sağlama kapasitemiz güçlenecek,” dedi. SSTL Genel Müdürü Andrew Cawthorne ise, Juno’nun Tyche’ye kıyasla görüntüleme yeteneğinde önemli bir iyileştirme sunacağını belirtti. Juno’nun bu gelişmiş yetenekleri, İngiltere Uzay Komutanlığı’nın uzay tabanlı ISR ihtiyaçlarına yanıt verecek.

Japonya da kendi savunma iletişim kapasitesini artırmaya yönelik adımlar atıyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Tanegashima Uzay Merkezi’nden dördüncü H3 Fırlatma Aracı ile X-bant savunma iletişim uydusu-3’ü başarıyla fırlattı. H3 fırlatma aracı, görevini beklenen şekilde yerine getirerek uydunun ayrılmasını 29 dakika 11 saniye içerisinde tamamladı. Japonya’nın uzay sektöründe uzun süredir kullanılan H2A’nın yerini alması planlanan H3 serisi, ülkenin uzay gelişimine yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.