Enerji

Dünyanın ilk yarı dalgıç rüzgar santrali 320 GWh’ye ulaştı

Rüzgar santralinde, 8,4 MW Vestas türbinleriyle donatılmış, 100 metre derinliğe sabitlenmiş ve Portekiz'e 12,4 mil uzunluğunda bir kabloyla bağlı üç yüzer platform bulunuyor.

Yüzer RES ler gündeme geliyor

Dünyanın ilk yarı-sualtı yüzen açık deniz rüzgar santrali olan WindFloat Atlantic (WFA), dört yıllık faaliyet süresi boyunca 320 GWh enerji üretti.

Portekiz açıklarında bulunan ve 2020 yılında EDP Renewables ile ENGIE arasında %50-%50 ortak girişim olarak başlatılan proje, açılışında belirlenen performans beklentilerini aştı.

Şirketlere göre, girişimin ürettiği elektrik, her yıl 25 bin Portekiz hanesine temiz enerji sağlıyor.

interestingengineering haber sitesinde konu hakkında videoya ulaşmak mümkün.

Açık deniz enerjisi dönüm noktası

Rüzgar santrali, her biri 8,4 MW Vestas türbiniyle donatılmış üç yüzer platformdan oluşuyor. Bu yarı su altı platformlar, zincirler kullanılarak 328 ft (100 m) derinlikteki deniz tabanına sabitlenmiş ve 12,4 mil (20 km) kabloyla Portekiz’in Viana do Castelo kentindeki bir elektrik trafo merkezine bağlanmıştır.

Projenin üç türbini, Temmuz 2020’den bu yana Portekiz’in ulusal şebekesine elektrik sağlıyor ve bu da yüzer rüzgar teknolojisinin potansiyelini ortaya koyuyor.

Petrol platformlarından esinlenerek geliştirildi

WFA açık deniz rüzgar santrali, ABD merkezli rüzgar enerjisi firması Principle Power’ın “WindFloat” teknolojisine dayanan yarı dalgıç yüzer yapılarla desteklenen üç rüzgar türbininden oluşuyor.

Petrol endüstrisi platformlarından uyarlanan bu teknoloji, 2 MW Vestas V80 türbini kullanan tam ölçekli “WindFloat 1” prototipiyle uygulanabilirliğini kanıtladı . Her üçgen yüzer platform, biri rüzgar türbini kulesini destekleyen üç birbirine bağlı dikey kolondan oluşur.

Japonya yüzer açık deniz RES çözümleri geliştiriyor

Sahillerinde sığ deniz olmaması nedeniyle açık denizde yüzer dikey RES kurulumu için çalışmalara başladı. Japonya 5 şirket ile kurduğu konsorsiyum ile ileti teknoloji geliştirerek çözüm üretecek. Yenilenebilir enerji karalardan denizlere doğru hızla yayılmakta.

Sosyal Medyalardan Bizi Takip Edebilirsiniz:

Haber Bültenimize Abone Olun!
Bültenimize katılmak için e-posta adresinizi girin.

Yazarın Diğer Haberleri

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi sitemiz için devre dışı bırakınız.