Bayraktar TB2’ler Bosna İçin Uçacak: Türkiye ile Anlaşma
Türkiye, Bosna’ya 6 Bayraktar TB2 ve 3 kontrol istasyonu tedarik edecek. NATO aracılığıyla süreç ilerliyor, savunma iş birliği güçleniyor.
Bayraktar TB2 Bosna İçin Göreve Hazır
Türkiye, Balkan ülkeleriyle savunma sanayii ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdürüyor. Son olarak Bosna Hersek, Türkiye ile 6 adet Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve 3 kontrol istasyonunun tedariki için anlaşmaya vardı. Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, yaptığı açıklamada bu anlaşmanın savunma gücünü artıracağını vurguladı.
Helez, resmi Türkiye ziyareti sonrası yaptığı basın açıklamasında, “Bu ayın 17’sinde ilk pilotlarımız eğitime başlayacak. Eğitimlerimiz gelecekteki savunma bakanlarının kaygı duymasını gereksiz kılacak düzeyde kapsamlı olacak” ifadelerini kullandı.
SİHA’lar ve Yeni Savunma Teknolojileri
Anlaşma yalnızca Bayraktar TB2 ile sınırlı değil. Anti-drone sistemleri, taarruz helikopterleri ve mayına dayanıklı zırhlı araç Kirpi de anlaşma kapsamında yer alıyor. Türkiye’nin ürettiği Kirpi, özellikle Ukrayna’da gösterdiği başarısıyla dikkat çekiyor. Bakan Helez, “Türkiye, bize en ileri teknolojiyi sunma konusunda kararlı” dedi.
Bayraktar TB2
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir. Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar’ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
900 BİN SAATTİR GÖKLERDE
Bayraktar TB2 Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisi ile tamamen otonom taksi, kalkış, iniş ve normal seyir kabiliyetine sahiptir. 900.000 saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet etmektedir. Şu anda Türkiye ile beraber Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde yüzlerce Bayraktar TB2 S/İHA Platformu görev yapmaktadır. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekorunu kırmıştır. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını da taşımaktadır.
Temel uçuş performans kriterleri
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
- 16,000 Feet Operasyonel İrtifa
- 27 Saat 3 Dakika Uçuş Rekoru
- 22.000 Feet Maksimum İrtifa
Gelişmiş Özellikler
- Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
- Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
- Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
- Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
- Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
- Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
- Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
- Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
NATO Sürecine Uyum
Bayraktar TB2’lerin Bosna Hersek’e teslimi NATO prosedürleri çerçevesinde ilerliyor. Savaş alanında kendini kanıtlayan TB2’ler, Bosna’nın savunma kapasitesine stratejik bir katkı sunacak. Türkiye’nin SİHA’ları, Azerbaycan’dan Ukrayna’ya kadar birçok farklı coğrafyada etkinliğini gösterdi.
Türkiye’nin SİHA İhracatındaki Başarısı
Bosna’nın yanı sıra Türkiye’nin SİHA’larına olan talep Avrupa’da da artıyor. Polonya, NATO içinde Türkiye’den Bayraktar TB2 satın alan ilk ülke olurken, Ukrayna, envanterindeki 60 TB2 ile en büyük alıcılardan biri. Kosova, Romanya, Hırvatistan ve diğer Balkan ülkeleri de Türk SİHA’larını tercih ediyor.
İleride Daha Fazla Anlaşma Bekleniyor
Bosna Hersek’in 60 pilotu SİHA operasyonları için eğitime dahil etmesi, gelecekte daha fazla TB2 veya farklı platformların alınacağının işareti olarak değerlendiriliyor. Türkiye ve Bosna arasındaki bu savunma iş birliği, Balkanlar’da stratejik dengeleri etkileyecek nitelikte.